woensdag 18 mei 2016

Zoet: Chocolade karamelkoek


Hi lieve lezers,

gisteren hebben we een super slechte taart gemaakt. Weg met die scriptiedeadline en alle andere studiezaken, gewoon even wat echt slechts eten. Iedereen kent een twix, maar wist je ook dat je een grote ronde twix koek kunt maken? Wij wel, en we gaan je in deze post laten zien hoe!Ingredi├źnten (voor een grote vlaaivorm):
voor de bodem:
- 150 gram boter
- 50 gram suiker
- 200 gram zelfrijzend bakmeel
- klein beetje zout

Voor de karamelvulling:
- blikje gecondenseerde melk (Friesche vlag of ander merk)
- 60 gram boter
- 4 el bruine basterdsuiker

Voor de bovenste chocoladelaag
- 200 gram melkchocolade
- eventueel witte chocolade ter versieringHoe maak je het?
Stap 1. meng de suiker, zout en boter in een kom. Wij hebben het gekneed, bij gebrek aan een goede mixer. Wanneer het goed gemengd is, laat dan even staan. Vet de vlaaivorm (of andere taartvorm) in met boter of olie. Voeg het zelfrijzend bakmeel beetje bij beetje toe en kneed het erdoor. Verwarm de oven voor op 200 graden.
Stap 2. verdeel een laag van het deeg over de bodem en eventueel (wanneer je genoeg hebt) over de zijkanten. Prik gaatjes in de bodem en bak de bodem zo'n 15 minuten in de oven. Kijk tussendoor goed of de bodem niet verbrand!
Stap 3. Smelt de boter voor de karamelvulling in een pannetje. Wanneer de boter is gesmolten, voeg dan de suiker toe. Roer dit met een garde door.
Stap 4. Als de suiker opgelost is voeg je het blikje gecondenseerde melk toe. Blijf zo tien minuten doorroeren tot de karamel dik en bruin is geworden.
Stap 5. Wanneer de bodem gaar is, kun je hem uit de oven halen. Laat de bodem een beetje afkoelen (dan wordt de koek ook wat harder) en giet vervolgens de karamelvulling erover. Laat dit staan.
Stap 6. Smelt de melkchocolade au bain marie, dat betekent dat je in een aluminium kom of een kleinere pan op een pan met kokend water de chocolade smelt. Zorg wel dat de onderkant van de kom het water niet raakt. Wanneer de chocolade gesmolten is, stort je deze uit over de karamelvulling.
Stap 7. Versier bijvoorbeeld nog met witte chocolade, noten, fruit, wat je dan ook maar wilt. Snijd de taart aan wanneer hij uitgehard is. Geniet ervan!

Tip: eet niet alles in een keer op! De volgende dag is de koek alleen nog maar lekkerder!

X Leidsemeisjesindekeuken

Geen opmerkingen:

Een reactie posten